VICENT UBEDA i VALLS i ANA MATEU i BOLINCHES, regidors de Compromís a l’Ajuntament de Novetlè, d’acord amb l’article 97 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, i proposada per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic del País Valencià, presenten davant del Ple de l’Ajuntament de Novetlè, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

L’educació és el servei públic què més ha patit des de l’arribada al govern estatal del Partit Popular el 20 de novembre de 2011. Són fets inqüestionables que:

1. La retallada del pressupost educatiu ha empobrit l’ensenyament públic.
2. El Govern estatal ha compromès amb Europa continuar retallant la inversió en educació fins deixar-la en el 3,7% del PIB en 2018 (igual que als anys huitanta).
3. Les retallades imposades des de l’Estat i els Governs Autonòmics han perjudicat greument la gratuïtat, l’equitat i la inclusió del nostre sistema educatiu i de la nostra universitat.
4. Al mateix temps que la crisi i el fracàs del model productiu ha retornat a les aules a milers d’alumnes i alumnes, les plantilles de professorat s’han vist reduïdes i precaritzades les seues condicions laborals.
5. El pressupost i la reforma universitària han encadenat retallades públiques que contrasten amb la facilitat amb la qual han obert universitats privades inaccessibles per a la majoria.
6. L’anomenat 3+2 estima una retallada de 1.000 milions que s’acumularà als 1.500 milions ja retallats des de 2012 per al conjunt de les universitats públiques.
7. Amb dades del propi Ministeri, les universitats públiques ja han perdut gairebé 8.000 llocs de treball i més de 77.000 alumnes des del curs 2011-2012 com a conseqüència de les retallades.
8. La nova Llei Educativa, anomenada de Millora de la Qualitat, és una contrareforma discriminatòria i classista qüestionada per la totalitat de la comunitat educativa des del primer moment.
9. La LOMCE i el seu desenvolupament és una llei segregadora d’estudiants, classificadora de centres, massificadora d’aules, adoctrinadora de consciències, antidemocràtica i autoritària en la gestió, sexista en la forma i el fons, empobrida al pressupost, emprobridora i precaritzadora de la professió docent i del mercat laboral i que, a més a més, habilita el regal del sòl públic a entitats privades i menysprea l’experiència i la riquesa cultural i lingüística atresorada al conjunt de l’Estat.
10. Més i millor educació per totes i tots és un lema i un camí a seguir, també per sortir de la crisi, i no obstant això, a la societat i a l’alumnat se li està enfrontant a una realitat molt diferent.

És per tot açò que proposem al ple l’adopció dels següents:
ACORDS

1. Instar la paralització i derogació de la LOMCE i la seva implantació.
2. Paralitzar i revertir les retallades econòmiques, d’ajudes, de gratuïtat i de professorat de l’escola pública.
3. Paralitzar l’actual reforma universitària. Avaluar la implantació de l’anomenat Pla Bolonya i treballar per l’homologació dels costos universitaris per a estudiants i famílies amb els dels països del nostre entorn.
4. Exigir un compromís polític amb l’educació per augmentar la inversió progressivament fins a aconseguir el 7% del PIB en 2020.
5. Iniciar una àmplia anàlisi i diagnòstic de l’educació per aconseguir un Pacte Territorial i d’Estat que, amb criteris i objectius professionals i científics, done a l’educació i al sistema educatiu de l’estabilitat que li ha faltat amb cada canvi de Govern.
6. Treballar per dotar-nos d’un sistema públic educatiu que tinga com a objectiu avançar cap a un model educatiu d’èxit escolar que forme persones solidàries, creatives, crítiques, lliures, emprenedores i més conscienciades en la construcció d’un món més just i millor per totes i tots.
7. Animar a la mobilització a la comunitat educativa en les protestes contra la LOMCE, les retallades i l’anomenat 3+2 i donar suport a la mobilització autonòmica del proper 14 de novembre convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic.
8. Traslladar de la present Moció als Governs Central i Autonòmics i els Grups Parlamentaris de les Corts, del Congrés i del Senat.

Novetlè, a 18 d’abril de 2016

Vicent Úbeda i Valls Ana Mateu i Bolinches
Portaveu Portaveu Adjunt
Grup Municipal Compromís per Novetlè Grup Municipal Compromís per Novetlè

SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE NOVETLÈ