VICENT UBEDA i VALLS i ANA MATEU i BOLINCHES, regidors de Compromís a l’Ajuntament de Novetlè, d’acord amb l’article 97 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenten davant del Ple de l’Ajuntament de Novetlè, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

Pedro Hernández Mateo, Carlos Fabra, Rafael Betoret, Josep Maria Felip… són alguns exemples de polítics valencians imputats per casos de corrupció vinculats al desenvolupament de la seua tasca pública.
La llista continua i sobrepassa els 100 imputats per corrupció al nostre territori. Tots recordem els 1000, 2000, 3000, 4000… fins als 12000€ -“dos milions de peles”- que presumptament contava a la taula del seu despatx el que era President de la Diputació de València, Alfonso Rus. O l’amor oval que es juraven Francisco Camps i “el bigotes” en unes telefonades vinculades al cas Gürtel, un dels més greus de la història de l’Estat.

Molts d’aquestos noms han quedat plasmats en plaques i símbols commemoratius als nostres edificis, places i carrers. Com per exemple la placa de la inauguració del nostre Centre de Salut II al carrer València que recorda la visita de l’exconseller de Cooperació al desenvolupament i solidaritat Rafael Blasco Castany, condemnat a sis anys de presó per l’anomenat “cas cooperació”.

Posem-nos en situació: Rafael Blasco, polític valencià que va passar pel govern socialista de Joan Lerma i després pels governs populars d’Eduardo Zaplana, José Luis Olivas (també imputat), Francisco Camps i Alberto Fabra. Va ser condemnat el passat dia 10 de juny a 6 anys de presó, que començaren amb la seua entrada en el Centre Penitenciari de Picassent el següent dia 15.
La seua condemna ha estat motivada per la primera peça separada de l’anomenat “cas cooperació” com autor dels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de cabdals públics pel desviament d’1,6 milions d’euros destinats a projectes de cooperació en Nicaragua que acabar en la mateixa ciutat de València per comprar immobles de luxe.
Del total destinat a la potabilització de l’aigua i altre de millora agrícola van arribar només el 3% de la partida. Les altres dues peces del cas cooperació encara obertes i en les que Blasco també està imputat tracten més de 30 projectes: des de combatre la VIH-SIDA infantil a la construcció d’un hospital a Haití del que a dia de hui només hi ha en peu una maqueta i es va presentar com si ja fóra una realitat.

Hem centrat la nostra exposició de motius en el Senyor Blasco, un nómada polític que ha sigut expulsat tant del PSOE com del PP, però per desgràcia cap partit estem fora de perill de la lacra de la corrupció.
Les sospites sobre la financiació de Convergència Democràtica de Catalunya, a la que van escorcollar les seues seus fa unes setmanes; els cas dels ERO d’Andalusia, en el que sindicats i Partit Socialista es van omplir les butxaques amb suficients diners com per “a asá una vaca” (segons les escoltes efectuades); o el cas de les targetes Black de Bankia, un banc rescatat amb diners públics dels quals 450.000€ van anar a parar a butxaques com les de Moral Santín, d’EU. Que va argumentar que “cualquier ciudadano entenderia sus gastos con la tarjeta black.”
El debat no es si el poder corromp, sino si les institucions tenen mecanismes de transparéncia que detecten, sancionen i castiguen als indesitjables que claven la mà en la caixa o afavorisquen als seus amiguets de l’ànima.
Des del nostre grup expresem un compromís ferm per aquesta detecció, sanció i condemna dels indesitjables. Lluitant per la seua expulsió en cas de detectar qualsevol irregularitat econòmica que pose en perill la integritat del nostre partit o les institucions en les que estem. Ho hem fet abans, ho seguirem fent.

Des de Compromís considerem que el primer pas per tancar les ferides que ha deixar la corrupció a la nostra xarxa pública és eliminar els reconeixements als agressors de les nostres institucions. A totes aquelles persones que van confondre “poder” amb “poder absolut”.
És per tot açò que proposem al ple l’adopció dels següents:
ACORDS

Primera. El Ple de l’Ajuntament de Novetlè acorda, que en el termini de sis mesos es procedisca a la retirada de les plaques o simbols conmemoratius dedicats a polítics condemants per corrupció (malversació, prevaricació, desviament de cabdals públics, ús ilegitim d’informació privilegiada, patrocini, suborn, extorsió, frau, etc.) en el desenvolupament de la seues tasques de servei i representació publiques.

Segona. El Ple de l’Ajuntament de Novetlè insta la Generalitat Valenciana a la retirada dels simbols, plaques u obres d’art dedicades a polítics condemants per corrupció (malversació, prevaricació, desviament de cabals públics, ús ilegitim d’informació privilegiada, patrocini, suborn, extorsió o frau) en el desenvolupament de la seua tasca de servei public als edificis i seus de govern valencianes: Generalitat, Corts i Conselleries.

Novetlè, a 18 d’abril de 2016

Vicent Úbeda i Valls Ana Mateu i Bolinches
Portaveu Portaveu Adjunt
Grup Municipal Compromís per Novetlè Grup Municipal Compromís per Novetlè

SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE NOVETLÈ