VICENT UBEDA i VALLS i ANA MATEU i BOLINCHES, regidors de Compromís a l’Ajuntament de Novetlè, d’acord amb l’article 97 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenten davant del Ple de l’Ajuntament de Novetlè, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

“A finals del passat any 2013, s’arribà a un acord al sí de la UE per a escometre la reforma de l’actual Política Agrària Comuna i establir les bases que van a regir-la en el període comprés entre els anys 2014 i 2020.
De resultes d’este acord es va implantar la fitxa econòmica, és a dir, el pressupost que s’anava a destinar des de la Unió Europea per a la Política Agrícola Comuna, pressupost que va suposar un important retall en el muntant total i, particularment en l’import destinat al sosteniment del sector agrari espanyol.
Dins dels fons de la UE, la política de la PAC és la que major percentatge rep. Amb un total de 408.310 milions d’€ per al nou període 2014-2020 en la UE, el gros de la PAC se l’emportaran les ajudes directes, amb 312.700 M€. Per a Espanya, el repartiment de la PAC serà de 37.700 M€ en matèria de pagaments directes i 8.053 M€ de desenvolupament rural.
El 20 de desembre del 2013 es van publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea els distints reglaments que definixen les regles del joc en la nova PAC. Particularment important resulta ser el Reglament (UE) 1307/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre del 2013 pel que s’establixen normes aplicables als pagaments directes als agricultors en virtut dels règims d’ajuda inclosos en el marc de la Política Agrícola Comuna i pel que es deroguen els Reglaments (CE) 637/2008 i (CE) 73/2009 del Consell, així com el Reglament (UE) 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre del 2013 relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel que es deroga el Reglament (CE) 1698/2005 del Consell ja que ambdós fixen els muntants econòmics amb què es farà front al pagament de drets en les diferents produccions agràries que els tenen establerts i les activitats econòmiques subvencionables en l’àmbit rural.
En l’Estat espanyol, en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural celebrada el 21 de gener passat s’arribà a l’acord pel qual es fixà el repartiment dels fons per al desenvolupament rural procedents del FEADER establerts en 8.053 M€, dels que a la Comunitat Valenciana li van correspondre 204 M€, és a dir el 2,5%, inferior fins i tot a l’assignació de comunitats molt més reduïdes en superfície com Múrcia. En la dita conferència, l’Administració General de l’Estat es va comprometre a aportar el 30% de la despesa nacional que corresponga a cada programa de desenvolupament rural de les CC.AA. calculat a la taxa màxima de cofinançament permès pel Reglament (UE) 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre del 2013 relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Amb tot això, resultarà que l’Executiu central aportarà als programes de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana un màxim de 42 M€, xifra que contrasta clarament amb els 210 M€ que, finalment, va ser l’aportació que va comprometre l’anterior govern socialista en el passat període de programació de la PAC 2007-2013.
D’esta manera, la quantia de les ajudes que rebrà el camp valencià, és més d’un 80% inferior a la despesa de l’Estat a la Comunitat Valenciana en 2007-2013. Un autèntic desastre que afecta tots els municipis rurals i també a sectors com a agricultors joves o microempreses, entre altres; i que necessitarà un tremend esforç inversor de la Generalitat Valenciana per a compensar este retall, cosa impensable tenint en compte l’estat econòmic, a la vora de la fallida, de la Generalitat.

És per tot açò que proposem al ple l’adopció dels següents:
ACORDS

Primer.- Denunciar la discriminació patida per la Comunitat Valenciana en l’assignació de recursos per a Desenvolupament Rural per al període 2014-2020.

Segon.- Instar al Consell de la Generalitat Valenciana perquè reclame al Govern de l’Estat l’aportació per al període 2014-2020, almenys amb els mateixos fons per al Desenvolupament Rural que va aportar l’anterior Govern per al període de programació de la PAC 2007-2013, és a dir, un import no inferior a 210 M€.”

Novetlè, a 18 d’abril de 2016

Vicent Úbeda i Valls Ana Mateu i Bolinches
Portaveu Portaveu Adjunt
Grup Municipal Compromís per Novetlè Grup Municipal Compromís per Novetlè

SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE NOVETLÈ